Blog

Terugkeer van het licht

Mijn huidige werk staat in het teken van de terugkeer van het licht. Dat wil zeggen dat de kleur weer in mijn schilderijen verschijnt. Mijn meest recente schilderijen zijn in het de steeds weer terug kerende thema’s aarde en water.

Naast licht en lucht zijn het de rode draden die al een aantal jaren in mijn werk terugkomen. Beide landschappen zijn geïnspireerd op natte aarde. Aarde, water, lucht en licht is op het overstroomde kustlandschap gebaseerd. Aarde, lucht en licht is door de natte veen gebieden rond de zandgronden geïnspireerd.

Over zijn kunst

De natuur is de inspiratie bron voor de kunstenaar. Hij werkt met studies in aquarel en acrylverf van en in het landschap. Vooral gefascineerd door de verandering van het licht. Werkend met heldere kleuren en krachtige bewegingen. Om dan vervolgens deze studies in zijn atelier uit te werken op doek.

Het schilderen van bloemen vraagt van de kunstenaar trefzeker te kunnen zijn in de bewegingen van het penseel en paletmes. Kleur in het werk is vol van emotie en vorm is toont kwetsbaarheid en kracht. De schilderijen raken aan iets wat de beschouwer mee tracht te nemen. Naar de innerlijke bewegingen die de vergankelijkheid van het bestaan in zich dragen.

De beelden in brons dragen een tijdloosheid in hun vormgeving. Ontleend uit de oudheid maar toch modern gestileerd. Geven zij gestalte aan een ruimte. Vorm en tussenvorm in dialoog zoals het moment zich losmaakt van de tijd.

Blauwe periode

Binnen het thema licht en duisternis ben ik opzoek naar het eerste en laatste licht van de dag. Goethe zegt dat het licht ophoud bij blauw en begint bij oranje.

Daarbij heb ik een aantal momenten die ik heb waargenomen vastgelegd op doek. Omdat er voor mij een intrigerende kracht uitgaat van het licht ’s nachts. Daar waar de kosmische energie te ervaren is in de momenten dat het schaarse licht vanuit de kosmos zich in de nacht vertoond.

Licht en duisternis

In mijn zoektocht naar wat het bijzondere is aan schilderkunst en waarom ik door schilderijen geraakt kan zijn. Ben ik al weer een aantal jaren bezig het thema licht en duisternis. Licht als bron van energie in het zonnestelsel verbind de aarde met de kosmos. Licht is essentieel voor ons bestaan.

Het maakt alles zichtbaar en geeft de kleur van de dingen weer. Zonder licht geen zichtbare kunst. Ik wil het licht zien in zijn meest letterlijke betekenis ontdekken. Dat is de opdracht die ik mijzelf gesteld heb. Het landschap en met name de horizon hoe die opgelicht wordt door de zon bestudeer ik in een aantal schilderijen.